Resor ur vår katalog

resealmanacka

 

Facebook _knapp

Instagram

Miljoelogga2015

Bakgrund Bakgrund
Företag i vår koncern

Malta

Fenicier och kartager, romare och araber, korsriddare, fransmän och britter – alla har de någon gång varit Maltas herrar. Och alla har de satt sin prägel på detta vackra örike, format den maltesiska identiteten. Korsriddarna efterlämnade palats, fästningar och huvudstaden Valletta, britterna röda telefonkiosker och en vurm för te. De makalösa megalitiska templen är ett arv från öns första invånare. Sedan 1964 är Malta ett självständigt land bestående av tre bebodda öar; huvudön Malta, den lite mindre Gozo och den mycket mindre Comino. Välkommen till Europas sydligaste stat!

1. FLYG TILL MALTA-MELLIEHA

Efter en mellanlandning anländer vi till Maltas internationella flygplats, där en chartrad buss väntar på att ta oss vidare till den idylliska staden Mellieha på den nordvästra sidan av huvudön. Här ska vi bo under hela vår Maltavistelse. Vårt 4-stjärniga hotell, Maritim Antonine Hotel & Spa, är försett med såväl inomhus- som utomhuspool, och offererar dessutom diverse spabehandlingar. En god middag avrundar dagen – innan dess har vi fått tillfälle att bekanta oss med de sköna omgivningarna.

DAG 2. SÖDRA MALTA

Ackompanjerade av en lokalguide, som kommer att vara med oss under alla våra utflykter, ska vi idag utforska de södra delarna av Malta. Vi inleder i den lilla fiskebyn Wied i - urrieq. Härifrån avgår, om vädret tillåter, båtar till den spektakulära Blå grottan, som enligt sägnen var bebodd av sjöjungfrur. Vi fortsätter till det förhistoriska tempelkomplexet Hagar Qim, tjusigt beläget på en klippa med klarblått hav och blommande vallmor (på våren) som dekor. En stund senare befinner vi oss i den pittoreska fiskebyn Marsaxlokk, där regnbågsfärgade luzzus - fiskebåtar, ligger för ankar. Vår utfärd avslutas vid grottan Ghar Dalam, där man funnit belägg för att det bott människor på ön så tidigt som 7200 f.Kr.

DAG 3. VALLETTA

Denna dag tillägnar vi den praktfulla huvudstaden Valletta, som uppfördes åt ordensriddarna efter den stora belägringen 1565. Bakom en ogenomtränglig ringmur med bastioner gömmer sig breda renässansgator och trånga trappstegsgränder. Stadens hjärta, gatan Trig Ir-Repubblika, domineras av den storslagna katedralen St Johns’s Co-Cathedral. Vi besöker även  Stormästarpalatset, byggt på 1570-talet, Johanniterordens högste ledare. Nu för tiden är palatset säte för presidenten och parlamentet. Vi avslutar med att se bildspelet ”The Malta Experience”, en resa genom Maltas historia. Åter på hotellet har vi lite ”ledig” tid innan kvällens middag.

DAG 4. MDINA & RABAT

På förmiddagen bekantar vi oss med öns pärla, den forna huvudstaden Mdina, också känd som ”Den tysta staden”. Innanför de tjocka murarna och vallgraven tycks tiden ha stått stilla och de eleganta palatsen bebos fortfarande av anrika maltesiska familjer. Utanför ligger det moderna Rabat, som innan araberna uppförde muren, tillhörde samma koloni som Mdina. På Wignacourt museum tar vi del av fina konstsamlingar, sällsynta böcker, reliker mm. Den frodiga grönskan i San Anton ardens, öns vackraste botaniska trädgård, sätter punkt för dagens utflykt; på eftermiddagen är vi åter i Mellieha.

DAG 5. GOZO

En båtfärd på 40 minuter tar oss till grann-ön Gozo, som är grönare och har en lugnare atmosfär än Malta. Under överfarten passerar vi den lilla paradisön Comino. Vi sätter kurs mot bedårande Dwejra Bay, Gozos mest fotograferade plats. Väldiga grottor, lodräta klippor och klippformationer modellerade av väder och vind – inte minst valvet Azure Window, fyller oss med förundran. Färden går därefter vidare till öns huvudort Rabat/Victoria för ett besök i citadellet, vars nuvarande byggnad uppfördes på 1600-talet sedan den ursprungliga, romerska, forcerats av sjörövare. Efter ett stopp i den måleriska fiskebyn Xlendi, där vi äter en lättare lunch, kommer vi till de imponerande Ggantijatemplen, ytterligare ett exempel på Maltas unika bestånd av megalitiska tempel. Vid återkomsten till hotellet väntar middag.

DAG 6. VINGÅRD MED VINPROVNING

Dagens halvdagsutlykt inleds med en panoramatur bland de lokala vingårdarna. Därefter kommer en vinexpert att berätta mer om konsten att odla vin och vi får besöka en vinkällare. Avslutningsvis provar vi fyra maltesiska viner med harmonierande tilltugg i form av lokala specialiteter såsom t ex bigilla - gjord på mosade bönor, brödet ftiras och kapris. Vi avrundar utfärden med ett besök i hantverksbyn Ta’ Qali där vi får ta del av traditionellt maltesiskt hantverk. Eftermiddagen fri för bad mm - flera fina sandstränder ligger inom en kilometer från hotellet.

DAG 7. MALTESISKA PALATS

Efter frukost beger vi oss mot Valletta, där vi ska få en visning av det praktfulla palatset Casa Rocca Piccola. Den 9:e markisen av Piro har öppnat upp sitt hem och har vi tur visar markisen själv oss runt! Efter denna personliga inblick i adelns liv dricker vi kaffe och fortsätter så mot byn Naxxar. Här ska vi besöka Palazzo Parisio, även känt som ”Mini Versailles”, som stod klart 1733. Palatset byggdes åt den portugisiske stormästaren Manoel de Vilhena, men köptes 1898 av en maltesisk adelsfamilj som med hjälp av hantverkare från Italien och Malta gjorde om det till en av öns mest påkostade bostadhus. Klassiska statyer, takmålningar, en magnifik marmortrappa och en överdådig balsal vittnar om detta. Eftermiddagen disponeras på egen hand i Mellieha och därefter äter vi en avslutningsmiddag.

DAG 8. MELLIEHA-FLYG HEM

En härlig och innehållsrik övistelse närmar sig sitt slut. Då våra flyg till Skandinavien avgår först på eftermiddagen får vi dock tid att njuta av Malta en stund även denna dag.

HOTELL

MARITIM ANTONINE HOTEL
George Borg Olivier Street
Il-Mellieha MLH 1021, Malta
Tel: +356 2289 2000
www.maritim.com

Pris 12995:- Reslängd 8 dag Valuta EURO Datum 2017-10-03 - 2017-10-10
Resan inkluderar

• Flygresa Landvetter – Frankfurt – Malta

• Utflykter enligt program

• Reseledare

• Flygtransfers • Lättare typisk Gozitan lunch dag 5

• Del i dubbelrum inkl. halvpension

• Lokalguide

Tillval

• Enkelrum: 1 650:-

• Avbeställningsskydd se ”särskilda resevillkor”

Förfrågan

Om du vill veta mer innan du bokar, fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Önskat avresedatum
Önskad avreseort  
Övriga önskemål
Fullständigt namn på samtliga resenärer  
Kontaktperson  
Telefon  
E-post